Тенисистите Стефанос Циципас (Гърция) и Ник Кириос (Австралия) бяха глобени за неспортсменско поведение в мача по между си от третия кръг на Откритото първенство на Великобритания. Общата санкция е най-голямата до момента на „Уимбълдън“, предава БТА.

Гъркът получи две предупреждения за безрасъдно удряне на топката, веднъж в публиката и веднъж много силно в едно от таблата, като бе глобен с 10 хиляди долара.

Толкова бе санкцията за австралиеца след победата му в първия кръг на „Уимбълдън“, когато призна, че е плюл по посока на зрител, който му се подигравал. Кириос бе глобен с нови 4 хиляди долара за псувни по време на съботния мач с Циципас, когато призова съдията на стола гъркът да бъде дисквалифициран за това, че почти удари зрител с топката.

Тенисистите могат да бъдат санкционирани до 20 хиляди долара за нарушения, които не са в духа на феърплея, но могат да бъдат наказани по-сериозно за други свои действия.

Стефанос Циципас се извини да поведението си и призна, че е загубил контрол в двубой с Ник Кириос. „Наистина лошо от моя страна. Никога съм правил това друг път, да пращам топката извън корта по този начин. Извиних се на хората, не знам какво съм си мислел в този момент“, заяви гръцкият тенисист.

„За щастие не ударих никого. Но отговорността е моя със сигурност“, добави Циципас.

След скандалните прояви между двамата тенисисти седемкратният шампион от Големия шлем Матс Виландер заяви, че не е виждал подобна нажежена атмосфера като тази на сблъсъка между Кириос и Циципас и призова съдиите да бъдат по-строги към подобно поведение.

„Дали е интересно? Да. Но дали е уважително? Не. Не съм виждал подобно нещо и не съм сигурен дали ще видя отново. Но честно казано не мисля, че искаме да рекламираме тениса като подобно забавление“, каза Виладнер пред „Евроспорт“. 

„Искаме нашият спорт да е вдъхновяващ и обучаващ, но може би хората искат да гледат и това. Аз лично не мисля, че съм голям фен на подобни сцени“, добави Виландер.

Снимка: БГНЕС