Ник Кирьос си тръгна от тазгодишното издание на US Open по своя начин - с чупене на ракети, хвърляне на обвинения и емоционална криза, наподобяваща природна стихия. Карен Хачанов победи австралиеца на 1/4-финалите със 7:5, 4:6, 7:5, 6:7(3), 6:4.

След мача Ник, който игра във финала на Уимбълдън тази година, а в предишния кръг в Ню Йорк отстрани водача в световната ранглиста Даниил Медведев, откровено обясни разочарованието си: "В Големия шлем хората помнят дали печелиш, или губиш. Смятам, че в общи линии всички останали турнири през годината са загуба на време."

Ако трябва да изброим всички проблемни изказвания на Кирьос, няма да стигне цял ден. Горе-долу същото важи и за създадените скандали на корта, които преминават от провокации за изневеряващи приятелки, през закачки с публиката, съперника и официалните лица и завършват с моменти, в които не е нужен втори субект, за да полудее австралиецът.

От началото на годината обаче всичко се промени. Кирьос изглежда много по-смирен и отдаден на спорта и далеч по-амбициран, а зад тоталната промяна се крие единствената жена, която "успя да укроти звяра". След като любовният живот на Ник мина през много сътресения, най-накрая се намери кой превърне тенисиста в по-улегнал мъж. "Тя е една малка сладка кифличка", казва Кирьос за новата си любов Костен Хаци, но, оказва се, е много повече не само за живота, но и за кариерата на Ник, а по този начин косвено и за тениса като цяло.

"Никак не лош начин да започне 2022 година", гласеше първият пост в социалните мрежи на инфлуенсърката Хаци, която към това обяснение публикува и снимка с любимия си от банята. И ако в началото всичко изглеждаше малко несериозно, или поредната забежка, то няколко месеца по-късно Кирьос призна, че планира брак. Хаци е родена в Сидни.

Тя е блогър и инфлуенсър. Развила е бизнес за домашна декорация и изглежда по всякакъв друг начин, но не и като такъв, че да прилича на човек, който да може да усмири един от най-екстравагантните и крайни тенисисти в тура. Не съдете за книгата по корицата обаче...

"Много е лесно човек да има връзка, когато и двамата инвестират в нея. Трудно е сам да преместиш един диван. Имал съм много връзки в миналото, които са ставали брутални. Сега е по-различно, защото моята партньорка пътува с мен", разказа пред Australian Daily Telegraph Кирьос.

Всички подробности от личния живот обаче влюбените могат да оставят за себе си, защото далеч по-интересно за тенис феновете е как влиянието на Костен Хаци върху Ник Кирьос пренареди картите в мъжкия тенис и даде отговор на дълго задаван въпрос - колко добър е австралиецът, когато е сериозен?

От години Лошото момче на тениса бойкотира всеки опит да му се помогне, припомня webcafe.bg. Отказва да работи с какъвто и да било треньор, както и редовно да играе в тура. Услугите си предлагаха хора като Джон Макенроу, Патрик Муратоглу и Борис Бекер, но никой не успя да стигне дори до момент, в който Кирьос го приема насериозно. Парадоксално или не, не някоя тенис легенда, а "една сладка кифличка" промени Кирьос.

Вече споменахме, че австралиецът победи световния №1 Даниил Медведев на US Open, както и че игра финал на Уимбълдън. Но това не е всичко: Ник спечели турнира във Вашингтон и има още три полуфинала на сингъл през 2022 година. Голямото забавление дойде на двойки, където двамата с добрия му приятел Танаси Кокинакис стигнаха до №1 в света и спечелиха три титли: Вашингтон, Атланта и Australian Open.

Наскоро добрият приятел на Новак Джокович, и популярен фристайл тенисист, Стефан Божич много интересно обясни играта на Кирьос: "В тениса са наложени правила - как трябва да играеш и какво трябва да правиш, за да си добър. Кирьос обаче показва, че може не просто да бъде добър, а да бъде един от най-добрите, противопоставяйки се на всички установени методи и неписани закони. И това вбесява специалистите - че има и друг начин да си успешен. Ник прави всичко наобратно и въпреки това побеждава Федерер, Надал и Джокович. Хората имат очаквания той да побеждава, но да побеждава по определен начин и ги вбесява, когато това не е така", разказа Божич.

Сега към всичко това може да бъде прибавен и още един Х-фактор, а именно, че Ник иска не само да прави фурор от време на време, а да печели турнири и да играе сериозно.

На него не му пука, че може да отпадне рано или да ядоса публиката, но вече не може да си позволи да разочарова "сладката кифличка", която пътува навсякъде с него и гледа всеки негов мач. Това прави австралиеца още по-опасен и сбъдва желанието на много фенове - да видят един от най-талантливите състезатели мотивирани до краен предел.