Днешната вечер беше изключителна специална за цялата тенис общественост, защото спортът щеше да се сбогува с една от най-големите си легенди, а именно Роджър Федерер. Легендарният състезател остави ярък отпечатък на корта с неподражаемия си стил, чиято елегантност трудно би могла някога да бъде достигната и неслучайно Маестрото разполага с най-голямата фенска база сред останалите тенисисти.

Всяка приказка обаче има своя край и тази на Федерер не направи изключение, тъй като 41-годишния ветеран не можа да преодолее проблемите си в областта на коляното и обяви, че ще сложи край на своята кариера по време на тазгодишния Laver Cup.

Тази година отборното събитие се провежда в емблематичната лондонска зала "О2 Arena", а швейцарецът предпочете да излезе рамо до рамо с Рафаел Надал за последния си професионален мач. Съперници на двете легенди пък бяха америкаците Джак Сок и Франсис Тиафо, които също имаха своята роля, за да станем свидетели на едно незабравимо шоу, в което публиката се наслади на първокласни изяви и от двете страни на мрежата. В крайна сметка "Федал" показаха, че възрастта е само число и бяха много близо до успеха, пропускайки мачбол. В крайна сметка славният дует загуби с 6:4, 7:6(2), 9:11.

Надал откри срещата с двойна грешка, ала Маестрото веднага реабилитира отбора на Европа, след като пласира неспаяемо воле. Оттам насетне за Матадора нямаше проблеми да задържи подаването си, пише tennis.bg. Американците също не допусна изненада на собствен сервис, а впоследствие станахме свидетели на много интересен момент, защото швейцарецът някак прокара топката между колчето на мрежата и филето и топката отиде директно в актива на Сок и Тиафо.

 

 

Федерер не спираше да се забавлява по време на двубоя и същевременно показваше страхотни рефлеки в близост до мрежата. Рафа пък беше почти безгрешен от дъното на корта и печелеше размените с играчите от тима на Света, което изведе по-опитните тенисисти до сетбол при 5:4 в тяхна полза, който беше реализиран след отличен форхенд на швейцареца в тялото на трикратния шампион от Шлема при каретата.

Втората част стартира по-добре за американците, които се сдобиха с три поредни шанса за пробив и се възползваха от последната си възможност, при която играчът от Базел допусна грешка в опита си да пресече топката с бекхенд воле. Бившите водачи в ранглистата поединично веднага можеха да възстановят паритета, само че Маестрото реши да завършва директно от ретур и изкара удара си далеч в аут, а оттам насетне американците нямаха проблеми да затвърдят аванса си и да поведат с 3:1.

"Федал" продължиха с отличните си изяви на посрещане и заслужено отново се доближиха до изравняването на резултата, като този път Тиафо не може да се справи в близост до мрежата и геймовете станаха 3:3. Наред бяха трудни минути за испано-швейцарското дуо, но те демонстрираха характер и спасиха общо шест точки за пробив, осигурявайки си изиграването на минимум тайбрек.

 

 

Последва истинска лекция от длановия удар на Федерер, с чиято помощ ветераните бяха близо до спечелването на мача, но в крайна сметка се стигна до дълъг 13-ти гейм. В него Тиафо блесна с мълниеносен ретур в откриващата точка и смяната на полетата дойде при 4:2 в полза на Световния отбор.

Следващото разиграване завърши със сбъркан форхенд от швейцареца и съвсем скоро стана ясно, че победителите ще бъдат определени в решителен супер тайбрек до 10 точки. Там Надал покриваше всяко едно кътче от карта и собственоръчно изведе двойката на европейците до аванс от 3:0. Наред бяха два неспасяеми сервиса от ракетата на Джак Сок, а Федерер сбърка ново воле и равенството властваше при 3:3.

Магията на Сок не приключи дотук, тъй като той пласира фамозен минаващ удар и американците се оказаха напред в точките. Обратите далеч не бяха свършили и ас на Маестрото върна преднината на Европа за 6:5. Двата тандема продължиха да си разменят непрекъснато водачеството до 8:8, когато Матадора върна с лекота сервиса на Тиафо и "сините" получиха мачбол на началния удар на 20-кратния шампион от Шлема, който обаче не беше реализиран, а два неспасяеми форхенда на американците сложиха точка на спора в срещата.