Позабравеният Давид Гофен хвърли бомбата на турнира в Астана, Казахстан, след като елиминира световния №1 в тениса Карлос Алкарас след 7-5 и 6-3. 

Белгиецът влезе в схемата на турнира като „щастлив губещ“, но напомни за най-добрите си дни, за да елиминира младия испанец след 1 час и 46 минути на корта, пробивайки цели 5 пъти подаването му. 

Гофен показа отлична игра от дъното на корта и набързо дръпна с 5-2 в първия сет. Алкарас успя да изравни, но веднага допусна пробив и загуби първата част. 

Във втората №66 в света проби рано и след това запази предимството си, за да спечели за трети път в 11 мача срещу лидера в световната ранглиста. Той спечели 52% от точките при ретур и 73% когато вкара първото си подаване, докато Алкарас бе доста колеблив. 

„Винаги съм вярвал, че имам уменията и нивото да създавам проблеми на най-силните. Разбира не се намирам в най-добрия си период и не играх добре на последните турнири, но в крайна сметка когато срещаш №1 в света винаги си пределно мобилизиран, а днес аз просто не загубих вярата си“ заяви Гофен.