Нов смесен турнир за мъже и жени с общ награден фонд от 15 милиона долара ще замени мъжката надпревара АТП Къп в началото на 2023 година, обяви Тенис Австралия, цитиран от БТА.

Първото издание на турнира Юнайтед Къп ще се проведе от 29 декември тази година до 8 януари в три града в Австралия, като финалът ще бъде в Сидни. Бризбън и Пърт пък ще бъдат домакините на срещи от груповата фаза.

Общо 18 отбора ще вземат участие в състезанието, което ще дава точки както за ранглистата на АТП, така и за тази на УТА. 

АТП Къп просъществува само три години и макар да предложи много сериозен награден фонд и в него да участваха някои от най-популярните тенисисти, зрителите в Австралия не бяха особено въодушевени от надпреварата, като ограниченията покрай КОВИД-19 създадоха допълнителни ограничения за тях. Последният носител на трофея е Канада, която спечели в началото на годината.

Доста по-голям брой зрители имаше в турнира Хопман Къп, в който се състезаваха най-добрите смесени отбори в периода от 1989 до 2019 година.

Новият турнир е резултат от задълбочаващото се сътрудничество между Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис асоциация (УТА). 

"Юнайтед Къп е голяма стъпка напред за тенис спорта", заяви шефът на АТП Андреа Гауденци.

"Развълнувани сме, че най-добрите мъже и жени ще се състезават заедно, ранкинг точките ще бъде налични и сезонът ще започне по начин, по който това никога не се е случвало", каза още той.