Действащият шампион на Аустрелиън Оупън Рафаел Надал отпадна още във втория кръг на тазгодишното издание на турнира, след като загуби от американеца Макензи Макдоналд с 4:6, 4:6, 5:7. Испанецът бе измъчван от контузия в бедрото, поради която почти не можеше да се движи в голяма част от двубоя.

С течение на двубоя на Род Лейвър Арина стана ясно, че миналогодишният победител има сериозен физически проблем, като постепенно той се влошаваше и въпреки че Рафа поиска медицински таймаут в края на втория сет, травмата в бедрото не му позволяваше да играе. Все пак Надал реши да не се отказва и да довърши мача, като дори взе пет гейма в третия сет, но в крайна сметка загуби след два часа и 32 минути игра.

Въпреки ситуацията, рекордьорът по титли от Големия шлем показа завидни умения от място и завърши с 42 печеливши удара срещу 31 непредизвикани грешки, но 63-ят в света Макдоналд бе търпелив и спокоен, като реализира 42 уинъра срещу 22 грешки. Рафа успя да вземе подаването на съперника си два пъти, но допусна пет пробива и в крайна сметка се раздели с надпреварата.

По този начин Макдоналд се класира за третия кръг в Мелбърн, където ще срещне японеца Йохишито Нишиока или квалификанта от Чехия Далибор Свърчина.