Григор Димитров игра страхотен тенис, но загуби от Новак Джокович с 6:7(7), 3:6, 4:6 в третия кръг на Australian Open.

Двубоят започна кошмарно за хасковлията, който допусна пробив в първия гейм в срещата и нещата вървяха в полза на сервиращия до 3:5. В деветия гейм Димитров беше разклатен, но показа страхотен характер и отрази три точки за пробив.

Това от своя страна се отрази на сърбина, който беше пробит, а не след дълго нашето момче сътвори пълен обрат и поведе с 6:5 гейма. Ноле спаси два сетбола и докара нещата до тайбрек, където дръпна с 4-1 и 6-5 точки, но Григор не се предаде и на свой ред стигна до сетбол - своя трети в първата част. За съжаление 9-кратният победител в турнира демонстрира характера си и отново се спаси, за за затвори частта с 9-7 точки в своя полза.

Интересното е, че Димитров достигна едва 55% на вкаран първи сервис, срещу цели 76% за неговия противник. Уинърите бяха 22-12 в полза на българина, който обаче допусна цели 22 непредизвикани грешки.

Във четвъртия гейм на втория сет Димитров отново се пребори и отрази три брейкбола, но още в следващия си сервис гейм беше пробит - при първата възможност за Новак. И докато първият сет продължи 79 минути, вторият беше затворен от Джокович едва за 47 минути, като куриозното е, че Григор имаше цели 5 аса, срещу нито един за противника му.

Нашият тенисист дори вдигна процента си на вкаран първи сервис до 65%, като толкова беше и успеваемостта му и за спечелени точки на първи сервис. И в този компонент дойде голямата разлика, защото Джокович записа цели 84% спечелени точки на вкаран първи сервис.

Третият сет започна като първия - Григор направи фалстарт, след като имаше две възможности да поведе. Рибрейкът беше на ракетата на хасковлията, но рекордьорът по титли на Australian Open се спаси на два пъти и потвърди пробива. Само двата гейма продължиха цели 21 минути.

Интригата изглеждаше ликвидирана след втория пробив за Джокович в сета, но веднага след това рибрейк на родния състезател сякаш върна импулса му със страхотен форхенд по правата. Но сервирайки при 1:3 българинът не успя да използва своя шанс, правейки грешка след грешка за третия пробив на Новак в сета.

И тогава дойде още един пробив, този път в полза на българина. Неговият противник завърши сервис гейма си с нетипична двойна грешка - едва неговата втора в целия мач. Сервирайки след три поредни загубени подавания, Гришо показа характер и този път демонстрира стабилност, печелейки на нула с ас - 3:4!

Имайки самочувствието на постигнал два поредни пробива на сервиса на Ноле, нашият тенисист игра смело, но изкара топката в аут във важен момент, а след това ас на сърбина го доближи само на един гейм от крайния успех. Димитров взе подаването си сравнително лесно и вече всичко зависеше от сервис гейма на Джокович. Той спечели дълго разиграване и стигна до мачбол. Гришо изкара топката в аут с форхенда си и за съжаление загуби срещата, продължила 3 часа и 7 минути.