Стефанос Циципаs оцеля в епичен мач, за да си осигури място на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Гръцкият тенисист победи Яник Синер (Италия) с  6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3.

Номер 3 в схемата беше сочен от доста хора като претендент дори за титлата, а до днес дори не беше загубил сет. След първите два изглеждаше, че гръцкият тенисист ще повтори победата си над 21-годишния Синер в три сета, както беше на четвъртфинала на този турнир миналата година, но надеждите му бяха попарени от рязка промяна в поведението на опонента.

Синер заигра все по-уверено, намери си баланс при топките от крайната линия и диктуваше темпото в третия и четвъртия сет. Но все пак доста по-опитният грък спря пропадането. Той запази самообладание, събра се зад своя сервис и силен форхенд и спечели решителен пробив в шестия гейм от петия сет по пътя към завладяваща четиричасова победа. Циципас е финалист от Ролан Гарос 2021-а година и три пъти полуфиналист на Мелбърн Парк.

Успехът днес подобри още баланса между двамата в турнири от ATP на 5-1 победи. Циципас ще се изкачи до номер 1 в класацията на ATP за първи път, ако вдигне трофея в Мелбърн, ще трябва най-напред да се справи с Иржи Лехечка (Чехия).

"Имах чувството, че съм прекарал цял век на този корт, играейки тенис", каза Циципас след мача.