Виктория Азаренка се класира за първия си полуфинал на Аустрелиън Оупън от десет години насам, след като победи една от фаворитките за титлата Джесика Пегула от САЩ с 6-4, 6-1 в двубой от четвъртфиналите на турнира. Азаренка, която спечели титлата в Мелбърн през 2012 и 2013, надигра категорично третата в света Пегула, за да продължи с изненадващия си поход в турнира.

33-годишната Азаренка бе пределно мотивирана и концентрирана от самото начало и постигна ранен пробив, за да поведе с 3-0, но се пропука, когато сервираше за сета при 5-3. Веднага след това беларуската тенисистка отново взе подаването на съперничката си и затвори сета с 6-4. Във втората част Азаренка доминираше на корта и даде само един гейм на Пегула, преди да спечели мача след час и 36 минути игра.

По този начин Азаренка се класира за полуфиналите в Австралия, където ще срещне Елена Рибакина от Казахстан, която по-рано днес победи Йелена Остапенко в два сета. За Азаренка, която има три загубени финала на Ю Ес Оупън, това ще бъде девети полуфинал в турнирите от Големия шлем, докато Пегула загуби и петия си четвъртфинал в Шлема.

"Знаех, че трябва да покажа най-доброто от себе си, за да победя Джесика, която играе страхотен тенис. Изпълних плана си добре и се вълнувам, че отново съм в полуфиналите на Големия шлем", сподели Азаренка след успеха.