Беларуската Арина Сабаленка, която е под номер 5 в световния тенис, се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, където ще се срещне с полякинята Магда Линете (№45).

24-годишната Сабаленка се наложи над хърватката Дона Векич с 6:3, 6:2 за един час игра. Тя се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на турнира, след като в последните три издания неизменно отпада на осминафиналите.

Тя има до момента 3 полуфинали на турнири от Големия шлем ("Уимбълдън" 2021 и Откритото първенство на САЩ 2021 и 2022), но все още не е играла финал.

"Винаги е трудно да играеш срещу нея (б. а. Векич). Но очаквах да играе така, както го направи и бях готова", коментира след мача Сабаленка. Тя беше загуби пет от последните си 6 мача срещу Векич.

"Не си спомням за тази статистика и още по-добре", пошегува се състезателката от Беларус. Тя не е загубира нито един сет през тази година, като спечели титлата на турнира в Аделаида.

Дона Векич бе предадена от сервиса си, като направи 14 двойни грешки, а освен това успя да реализира едва 2 от 14 си възможности за пробив.

Ще има полякиня във финалното каре, но това не е лидерката в ранглистата Ига Швьонтек, а Магда Линете. Тя ще играе първия полуфинал на турнир от Големия шлем в кариерата си, след като победи чехкинята Каролина Плишкова с 6:3, 7:5.

"Толкова съм развълнувама, трудно ми е да повярвам, но това продължава", заяви след успеха Линете.

"Успях да запазя спокойствие, когато тя направи пробив още в началото. Използвах шанса си, когато получих възможност да взема гейма на неин сервис", добави полякинята, която ще навърши 30 години на 12 февруари.

"Дълго време смятах, че това, което ме описва, е загубата. Така че благодаря на треньора ми и хората около мен, че ме отърваха от тази глупава мисъл", каза още Линете, която досега никога не бе минавала трети кръг на турнир от Големия шлем.