Поставената под номер 5 в схемата Арина Сабаленка от Беларус се класира за финала при жените на Откритото първенство на Австралия по тенис. Там тя ще срещне казахстанката Елена Рибакина.

24-годишната Сабаленка победи полякинята Магда Линет със 7:6(1), 6:2 за 93 минути и за първи път в кариерата си достигна до финала на турнира, след като в последните три издания отпадна в третия кръг.

Беларускинята има до момента три полуфинала в Големия шлем ("Уимбълдън" 2021 и Откритото първенство на САЩ 2021 и 2022), но сега за първи път стигна до спора за титлата.

В началото на първия сет двете си размениха по един пробив, но в тайбрека Сабаленка поведе с 6:0 и след 7:1 спечели сета.

Във втората част тя взе подаването на съперничката си два пъти и доби аванс от 5:1. В седмия гейм петата поставена пропиля три мачбола, но в осмия затвори мача при четвъртата си възможност.

"Наистина съм много щастлива, че успях да стигна до този резултат, защото срещу мен имаше съперничка, която игра невероятен тенис през тези две седмици. Благодаря на всички за подкрепата. Не стартирах по най-добрия начин, загубих подаването си, но трябваше да запазя самообладание. Знаех, че имам възможност да обърна сета", каза Сабаленка в интервюто си на корта.

Тя има титла от Откритото първенство на Австралия на двойки жени заедно с Елизе Мертенс (Белгия) през 2021 година.

"Да бъдеш на финал на двойки и на сингъл не е едно и също. Но този опит със сигурност ще ми помогне. Рибакина е невероятна тенисистка, играе страхотно, вече има една титла от Шлема, което ще й бъде от голяма полза. Ще бъде голяма битка", добави Сабаленка.

Юго Нис (Франция) и Ян Желински (Полша) ще играят срещу австралийците Джейсън Кублер и Ринки Хиджиката във финала на мъжките двойки на Откритото първенство на Австралия по тенис. Мачът за трофея ще се проведе в събота, 28 януари.

Желински и Нис победиха на полуфиналите френския тандем Фабрис Мартен и Жереми Шарди с 6:3, 5:7, 6:2 за час и 50 минути игра. Преди година на Откритото първенство на САЩ двамата достигнаха до четвъртфиналите. Те имаха най-големи затруднения във втория сет, в който допуснаха пробив при 5:6.

Представителите на домакините Хиджиката и Кублер също се класираха за първия си финал в турнирите от Големия шлем. Двамата надиграха поставените под номер 8 в схемата  Марсел Гранойерс (Испания) и Орасио Себайос (Аржентина) с 6:4, 6:2 в мач, продължил час и 18 минути.

Австралийците отпаднаха на полуфиналите в Мелбърн през 2022-а, когато отстъпиха пред сънародниците си и бъдещи шампиони Ник Кирьос и Танаси Кокинакис.

С класирането на Джейсън Кублер и Ринки Хиджиката на финала на Откритото първенство на Австралия ще има изцяло местна двойка за втора поредна година за първи път от Тод и Марк Уудбридж през сезон 1997/1998.