Арина Сабаленка спечели Australian Open, побеждавайки на финала Елена Рибакина (Казахстан) с 4:6, 6:3, 6:4 за 2 часа и 29 минути.

За първата ракета на Беларус това е първа титла от Големия Шлем. Припомняме, че това беше и нейният първи финал в турнирите от голямата четворка. Тя има достигнати полуфинали на Уимбълдън и US Open.

Сабаленка пропиля цели три мачбола на сервиса си в десетия гейм на решителния трети сет, но успя при четвъртата си точка за спечелване на турнира, след като Рибакина не намери корта с форхенда си. 

23-годишната Рибакина бе по-уверена на старта на двубоя и поведе с пробив и 4:2, но Сабаленка изравни до 4:4. Казахстанката отговори подобаващо и взе следващите два гейма, за да затвори първия сет.

Опряна до стената, Сабаленка заигра още по-агресивно и прецизно, за да постигне единствения пробив във втората част и да я спечели с 6:3. Решаващият трети сет вървеше на сервис до 3:3, когато Сабаленка нанесе решаващия удар, за да пробие. Когато сервираше за титлата при 5:4, беларускинята пропусна три мачбола, но в крайна сметка успя да затвори мача след близо два часа и половина игра.

Статистиката показа превъзходството на Сабаленка, която не загуби подаването си нито веднъж във втория и третия сет. Тя записа цели 51 печеливши удара срещу 28 непредизвикани грешки, докато балансът на Рибакина бе 31/25. Новата шампионка в Австралия заби 17 аса и вкара 65 процента първи сервис, което бе от ключово значение.

С този успех 24-годишната Сабаленка ще се изкачи до второто място в световната ранглиста от понеделник, докато Рибакина ще влезе в топ 10 на света за първи път в кариерата си.