Галерия

Десеткратният шампион на Откритото първенство на Австралия по тенис при мъжете Новак Джокович заяви, че турнирът тази година е бил предизвикателство за него. Той победи във финала гръцкия тенисист Стефанос Циципас с 6:3, 7:6(4), 7:6(5).

„Ние сме съперници, искаме да спечелим, но това не означава, че не трябва да се уважаваме. Ние оценяваме успехите на другия. Оценявам невероятния ти турнир и мисля, че това със сигурност не е последният ти финал в Големия шлем. Поздравявам твоя екип и семейството ти“, обърна се цитираният от БТА Джокович към Циципас след битката за трофея и добави:

„Ти си един от най-професионално настроените тенисисти и един от най-интересните личности. Сърбия и Гърция са две малки държави, нямаме тенис традиции, но мисля, че посланието за всички младите тенисисти по света, които мечтаят да са тук е именно да продължат да мечтаят, защото всичко е възможно. Не оставяйте никой да отнеме мечтите ви. Няма значение от къде идвате. Колкото повече предизвикателства имаш, толкова по-силен ставаш. Не допускайте някой да ви отнеме мечтите.“

„Каква мечта, какво пътешествие беше това за мен и екипа ми. Не приемам нищо за даденост“, продължи Джокович.

Той отправи думи на благодарност към екипа си на трибуните: „Знам, че понякога виждате лошата страна от моя характер на корта и извън него, и оценявам вашето търпение и помощта, която ми оказвате. Този трофей е толкова мой, колкото и ваш. Благодаря от дъното на сърцето си за всичко, което правите.“

„Трябва да кажа, че това е един от най-предизвикателните турнири, които съм имал през живота си, предвид обстоятелствата. Искам да благодаря на всички хора, които ме накараха да се чувствам добре дошъл и комфортно в Австралия. Има причина, поради която играех най-добрия си тенис тук. Само семейството ми, отборът ми знае през какво преминах в последните 4-5 седмици. Това може би е най-голяма ми победа“, завърши сръбският тенисист, който ще се върне на първото място в световната ранглиста при мъжете.

Снимка: БГНЕС