Сърбинът Новак Джокович вече официално може да се смята за участник в Откритото първенство на САЩ по тенис, след като Сенатът на САЩ прие законопроект за прекратяване на ограниченията срещу COVID-19.

22-кратният шампион от Големия шлем последно участва в турнира преди две години, като на финала загуби от Даниил Медведев с 4:6, 4:6, 4:6. Той пропусна изданието през 2022-а година, тъй като не беше ваксиниран, след като американските власти направиха ваксините за влизащи в страната чужденци задължителни от 8-и ноември 2021-а година. Джокович не участва и на Откритото първенство на Австралия през 2022-а година, тъй като беше депортиран от страната, след като емиграционните власти анулираха визата му, отново заради статута му на неваксиниран. Той се завърна на Мелбърн Парк през тази година и спечели 10-ата си титла на "Аустрелиън Оупън". И сега се надява на сходно развитие и на "Флашинг Медуос" – Откритото първенство на САЩ, след като вече няма причина да бъде спиран.

В сряда Сенатът на САЩ гласува в подкрепа на прекратяването на националното извънредно положение срещу COVID-19, обявено през март 2020 г., което означава, че законопроектът сега трябва да бъде разгледан от президента Джо Байдън, който се очаква да го подпише без никакви съображения. При този развой на събитията, Джокович ще може да се състезава на тазгодишния турнир, който трябва да започне на 28 август, ако не се появят някакви други препятствия за него до тогава.

Hа 35-годишния играч беше отказано разрешение за влизане в САЩ по-рано през март за турнирите в Индиан Уелс и Маями Оупън, като молбата му за специално разрешение беше отхвърлена от властите.

Снимка: БГНЕС