Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров започна с успех участието си на единично на Мастърс 1000 турнира на клей в Монте Карло.

Полуфиналистът от миналата година се наложи над левичаря Бен Шелтън от Съединените щати с 6:1, 3:6, 6:3 в първия си двубой на червени кортове за сезона.

В четвъртия гейм на мача Димитров стигна до пробив. Той поведе с 40:15 при сервис на 20-годишният янки след отличен минаващ удар от бекхенд и успя при първата си възможност, когато Шелтън прати топката в мрежата.  Веднага след това Григор затвърди за 4:1. Българинът продължи да доминира и направи нов брейк, след което сервираше за спечелване на сета. Той поведе с 40:15 и приключи с петия си ас след 32 минути игра.

Шелтън взе подаването си в началото на втората част и така прекъсна негативната си серия от пет поредни загубени гейма. След двойна грешка на американеца Димитров дръпна с 40:0, но не успя да пробие в петия гейм. В осмия Шелтън стигна до първия си брейк пойнт и го реализира, след като 31-годишният хасковлия удари топката с рамката. При 5:3 американецът сервираше за изравняване на сетовете. Григор стигна до точка за връщане на пробива с великолепно стоп воле, но не успя да го осъществи. След това българинът пропиля още две възможности, а Шелтън не успя при трите си сетбола. После Гришо имаше още два шанса, но беше пасивен и съперникът ги отрази лесно. При четвъртия сетбол американецът успя след ас и взе продължилия 17 минути гейм.

В началото на заключителната част Димитров отново не успя да пробие от 40:0 и пропиля общо четири брейкбола. Най-накрая Григор проби за 3:1, за да направи трети брейк от 18 възможности. След двойна грешка на българина Шелтън стигна до точка за връщането му, но Димитров се справи и затвърди. При 5:3 той сервираше за място във втория кръг. Поведе с 40:30 и реализира мачбола с отличен начален удар.

Следващият съперник на Григор ще бъде 42-ият в световната ранглиста чех Иржи Лехечка, който отстрани с 6:1 7:5 Емил Руусувуори от Финландия.