Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Барселона (Испания) с награден фонд от над 2,8 милиона евро. Защитаващият титлата си от миналия сезон представителят на домакините се наложи със 7:6 (5), 6:4 срещу Алехандро Давидович Фокина.

В първата част двамата сънародници размениха по два пробива, а в тайбрека Фокина поведе с 3:1, но поставеният под номер 1 Алкарас постигна обрат до 7:5.

Алехандро Давидович Фокина поведе с 3:1 през втория сет, но веднага след това загуби подаването си и Алкарас направи обрат и приключи двубоя при втората си възможност след 132 минути на корта.

На полуфиналите в Барселона заемащият втора позиция в световната ранглиста Алкарас ще се изправи срещу 12-ия в схемата Даниел Еванс (Великобритания), който надигра аржентинеца Франсиско Черундоло с 2:6, 7:5, 6:3 мач, продължил два часа и 11 минути.

Стефанос Циципас също продължава напред на турнира в Испания. Представителят на Гърция, поставен под номер 2, елиминира Алекс де Минор след 6:4, 6:2 за 1 час и 22 минути.

Циципас, който е на пето място в класацията на АТП, постигна три пробива срещу нито един в полза на австралиеца, срещу когото има девет успеха в девет срещи.  

"Насочвах добре силните ми удари. Можех да ги контролирам добре при форхенд и бекхенд. Показах търпение и съм доволен от представянето ми", заяви двукратният финалист в Барселона - Стефанос Циципас.

На полуфиналите гръцкият тенисист ще играе срещу италианеца Лоренцо Музети. Той достигна до предпоследната фаза без да играе двубоя срещу своя сънародник Яник Синер, който се отказа от двубоя.  

"Не се чувствам добре през последните няколко дни. Неразположението ми стана още по-остро и не бях способен да играя. Имам нужда от време да се възстановя напълно. Благодаря ви много за подкрепата", написа Синер в социалните мрежи.