Финалистките през 2018 и 2021 година на Откритото първенство на Франция по тенис Слоун Стивънс и Анастасия Павлюченкова започнаха с победи участието си в най-големия турнир на клей в света.

В един от най-очакваните мачове от първия кръг при дамите американката Стивънс надделя с 6:0, 6:4 над бившата водачка в световната ранглиста Каролина Плишкова от Чехия.

Двубоят продължи час и 26 минути, а поставената под номер 16 в схемата Плишкова направи цели 31 непредизвикани грешки, както и шест двойни грешки от сервис. Това напълно разби ритъма в играта на чехкинята, която обаче имаше своя шанс. Тя достигна до пробив във втория сет, с който поведе с 4:3 гейма, но след това допусна Стивънс да вземе три поредни гейма, с които да обърне сета и да спечели мача.

Във втория кръг американката ще очаква победителката от мача между рускинята Варвара Грачева и унгарката Далма Галфи.

Първото препятствие в основната схема преодоля и финалистката преди два сезона Анастасия Павлюченкова, която спечели само за 72 минути срещу Линда Фрухвиртова от Чехия с 6:2, 6:2.

Павлюченкова направи 25 печеливши удара срещу само осем за осем за 18-годишната чехкиня. Освен това Фрухвиртова допусна и цели 11 двойни грешки при сервис, което съвсем улесни задачата на Павлюченкова.

В следващия етап Павлюченкова ще се изправи срещу сънародничката си Людмила Самсонова, която е номер 15 в схемата.

Понеделник се оказа лош ден за феновете на естонския тенис, след като двете най-добри представителки на балтийската страна отпаднаха в рамките на броени минути.

Анет Контавейт, която преди около година бе достигнала до номер 2 в световната ранглиста, претърпя загуба от американката Бернарда Пера с 6:7(6), 2:6. Контавейт водеше с 4:2 гейма в първия сет и с 6:4 в точки в тайбрека, но допусна да се стигне до обрат. Във втория сет естонката загуби три пъти поред подаването си и това логично доведе до отпадането ѝ.

Подобна съдба споходи и Кая Канепи, която отстъпи с 1:6, 6:3, 1:6 на полуфиналистката в турнира за 2018 година Мадисън Кийс (САЩ).

28-годишната Кийс започна първия и третия сет с по пет поредни гейма на сметката си и това ѝ стигна, за да се поздрави с победата.

В следващия кръг Кийс ще се изправи срещу сънародничката си Кайла Дей, която спечели със 7:5, 6:1 над участващата с "уайлд кард" представителка на домакините Кристина Младенович.

За втория кръг в турнира се класира и номер 22 в схемата Дона Векич от Хърватия, която победи с 6:2, 7:5 украинката Даяна Ястремска. Следващата съперничка на Векич е Бернарда Пера.