Григор Димитров започна мощно участието си на турнира по тенис от Големия шлем "Ролан Гарос", побеждавайки казахстанеца Тимофей Скатов в три сета - 6:0, 6:3, 5:2. В следващия кръг Димитров щe излезе срещу финландеца Емил Русувуори, който се справи в маратонски мач, продължил пет сета и 4 часа и 17 минути с Грегоар Барер (Франция). Русувуори, номер 46 в подреждането на АТР, с 6:2, 6:7 (7:9), 5:7, 6:1, 6:4.

На корт номер 13 Димитров впечатли, че излиза с нов екип. След повече от 15 години доверие в Nike, днес той излезе в Lacoste. Руснакът, който играе за Казахстан и се намира на 147-о място в ранглистата на АТР, не успя да създаде кой знае какви проблеми на първата българска ракета. Първият сет завърши само за 27 минути, като Димитров направи три пробива. Шестият гейм дори беше рекордно кратък, след като българинът не му даде дори и точка.

Изненадващо Димитров започна втората част с пробив, след като концентрацията му явно спадна и той направи непредизвикани грешки. Но веднага реагира и върна пробива от втори гейм. Скатов беше притиснат от мощните удари на Григор, направи и двойна грешка, което изравни геймовете. Хасковлията си взе спокойно следващото подаване и по сходен сцeнарий проби за 3:1. Скатов опита да изтегли противника си на мрежата и да пробва прехвърлящи удари, но не му се получи. След това ретурът на Димитров заработи и той реализира подаването си и за 4:1. Разменени сервиси до края осигуриха комфортната победа на Димитров с 6:3 и 2-0 сета.

В третата част Григор Димитров започна спокойно, мачът вървеше с поделено надмощие до 2:2. И тогава геният на българина се прояви. Той успя да вземе сервиса на казахстанеца от 0:40. Най-напред изравни на 40:40, използвайки грешки на противника, а след това при дълго разиграване българинът все пак успя да стигна до обрат и след това затвърди пробива си.

Увереността на 29-ият в ранглистата на АТР българин го водеше към спечелено подаване и нов пробив до 5:2.

Роденият през 2001-а година Скатов опита да даде последна съпротива на Димитров в последния гейм на мача. Той отрази цели четири мач-пойнта, преди българската звезда да затвори срещата за малко под два часа.