Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера каза днес, че политическото послание на сръбския тенисист Новак Джокович за Косово „не е подходящо“ и го предупреди да не отправя такива послания отново, предаде Асошиейтед прес.

Амели Удеа-Кастера каза пред телевизия Франс 2, че директорът на "Ролан Гарос" Амели Моресмо е разговаряла с Джокович и неговия екип, за да настоява за спазване на принципа на "неутралитета" на корта.

„Когато става въпрос за защита на човешките права и обединяване на хората около универсалните ценности, спортистът съвсем свободно може да го направи“, каза Амели Удеа-Кастера, но добави, че посланието на Джокович е „войнствено, много политическо“ и „не трябва да се повтаря“.

Джокович бе критикуван от тенис федерацията на Косово, след като изрази мнението си по повод сблъсъците в Северно Косово между косовските сърби и косовската полицията и мироопазващите части на НАТО в страната.

След победа в първия кръг в Париж в понеделник Джокович написа на сръбски на обектива на телевизионна камера: "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието."

В същия ден 30 войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово бяха ранени при сблъсъци с протестиращи косовски сърби в град Звечан, където е израснал бащата на Джокович, отбелязва Ройтерс. 

Сръбските власти съобщиха, че 52 протестиращи са били ранени при сблъсъците. Насилието избухна, след като косовски албански кметове встъпиха в длъжност в общините в Северно Косово, където косовските сърби са мнозинство и бойкотираха местните избори през април.

Федерацията по тенис на Косово заяви вчера, че коментарите на Джокович са "достойни за съжаление", тъй като той подклажда напрежението между Сърбия и Косово.

Косовският олимпийски комитет поиска от Международния олимпийски комитет да започне дисциплинарна процедура срещу Джокович, обвинявайки сръбският тенисист, че е засилил политическото напрежение в страната с надписа си, допълва Ройтерс.

Белград не признава независимостта на Косово, която някогашната сръбска област обяви през 2008 година. Етническите албанци са по-голямата част от населението на страната, но в северната й част, близо до Сърбия, живеят предимно сърби.

Джокович, който има 22 титли от Големия шлем, трябва да играе във втория кръг на Ролан Гарос днес.

Той каза на сръбски в понеделник пред репортери, че според него това, което е написал на телевизионната камера, е „най-малкото, което мога да направя. Чувствам се отговорен като публична личност... както и като син на човек, роден в Косово".

Без да споменават Джокович по име, организаторите на Откритото първенство на Франция посочиха в изявление вчера, че не са били нарушени правила, отбелязвайки, че понякога коментари за международни събития "навлизат в сферата на турнира, което е разбираемо“.