Германският тенисист Александър Зверев се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция при мъжете и ще бъде съперник на първата ракета на България Григор Димитров.

Точно година след като претърпя контузия на крака на "Ролан Гарос", 22-ият поставен Зверев се пребори за третата си победа в Париж във вълнуващ двубой срещу 12-ия в схемата Франсис Тиафо (САЩ) с 3:6, 7:6(3), 6:1, 7:6(5). Срещата продължи 3 часа и 45 минути, като и двамата тенисисти предложиха забавление за публиката, а германецът трябваше да наваксва изоставане от един сет. Той загуби и първия гейм в третата част след пробив на Тиафо, но спечели следващите шест. Зверев изоставаше и в четвъртия гейм при 4:5, но стигна до равенство и надделя в тайбрека.

Мачът се състоя на същия корт, на който Александър Зверев нарани глезена си преди година - контузия, която го извади от игра за няколко месеца, но германецът показа, че отново е в най-добрата си форма.

"Днешният ден бележи една година.. Знам, че това беше най-трудната година в живота ми", заяви Зверев.

"Обичам тениса повече от всичко. Обичам тениса не заради парите или славата, а заради играта и това, че играя пред вас, хора", добави той пред зрителите, които останаха да наблюдават двубоя до късно вечерта.

"Това, че тенисът ми бе отнет, ме направи нещастен. Но сега очаквам забавна втора седмица за мен", каза още Зверев, за когото предстои сблъсък с 22-ия поставен Григор Димитров.

Зверев, който определи Тиафо като най-добрият му приятел в тенис тура, коментира, че му е лесно срещу него, защото двата знаят тактиката си.

"Опитвам се избягвам погледа в очите, защото той е сред най-добрите тенисисти в света, когато има такава усмивка на лицето си. Франсис е най-добрият ми приятел в тениса, но на корта опитвам да не мисля за това. Но след мача всичко е наред", допълни още германецът./БТА

Снимка: БГНЕС