Петкратният шампион Анди Мъри (Великобритания) отпадна в първия кръг на турнира на трева в лондонския Куинс Клъб с награден фонд 2,345 милиона евро.

Бившият номер 1 в света Мъри загуби от седмия в схемата Алекс де Минор (Австрия) с 3:6, 1:6.

36-годишният шотландец беше в серия от девет поредни победи след две постедовалетни титли в сериите "Чалънджър" на тревна настилка в Сърбитън и Нотингам в предишните две седмици, но срещу полуфиналиста в Куинс клъб от 2021 година Де Минор той не успя да се противопостави. 

Австралиецът, който има една титла на трева в Ийсбърн през 2021 година, взе 10 от последните 12 гейма в мача, за да триумфира. Така за място на четвъртфиналите той ще играе срещу аржентинеца Диего Шварцман, който се справи с квалификанта Макензи МакДоналд (САЩ) с 6:2, 6:4.

Вторият в схемата и №6 в света Холгер Руне постигна първа победа на трева в професионалната си кариера, след като се справи с Максим Креси (САЩ) със 7:6(4), 7:6(3) при дебюта си в турнира. Руне, който пласира 10 аса, навакса изоставане от 1:4 гейма в първия сет, който спечели с тайбрек, а втората част премина без пробиви, като във втория тайбрек датчанинът дръпна с 5:1 точки по пътя си към крайния успех.

Следващият съперник на датчанина ще бъде участващият с "уайлд кард" представител на домакините Райън Пенистън, 265-и в световната ранглиста. Пенистън елиминира на старта французина Юго Юмбер с 6:4, 6:2.