Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като в първия полуфинал при мъжете преодоля Яник Синер с 6-3, 6-4, 7-6 (4) за близо два часа и 50 минути игра.

Двубоят започна с два ранни шанса за пробив пред италианеца, но осмият в света не успя да се възползва. Вместо това, той инкасира пробив в първия си сервис гейм. До края на частта Джокера не допусна колебания и поведе в частите. Втората част се разви идентично – ранен пробив за Ноле, който не изпусна инициативата до края. И в този сет Синер имаше своите възможности, но не съумя да ги оползотвори. Третата част бе най-равностойна, като бе решена след тайбрек. Джокович спаси два сетбола при 4-5, преди да се стигне до дългия гейм, в който шампионът от последните четири издания бе по-солиден на корта и спечели със 7-4 точки.

Сърбинът приключи с 11 аса и нито една двойна грешка. Той спаси и шестте точки за пробив пред Синер, като завърши с 33 уинъра и 21 непредизвикани грешки – италианецът също се отчете с положителен баланс в тази статистика – 44-34, но това не му бе достатъчно за класиране на първи финал в турнирите от Големия шлем. Синер отново бе спрян от Джокера на Уимбълдън, след като миналата година допусна загуба на четвъртфиналите, след като водеше с 2-0 сета.

От своя страна Новак ще играе на девети финал на турнира, като до момента има само един загубен – през 2013 от Анди Мъри. Той достигна до 35-ия си финал в турнирите от Шлема след 34-та си поредна победа в Лондон – в неделя вторият в света ще се бори за 24-а титла от най-висока категория и при триумф ще изравни Роджър Федерер по трофеи от Ол Ингланд Клъб с 8, а съперникът му ще бъде един измежду световния номер 1 Карлос Алкарас или третия в схемата Даниил Медведев.