Карлос Алкарас постигна впечатляваща победа над Новак Джокович и спечели първа титла на "Уимбълдън" при мъжете за първи път на едва 20-годишна възраст. Испанецът триумфира в петсетов епос, за да лиши сърбина от 24-а титла от Големия шлем след 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4.

Неговото постижение предизвика похвали от звездите на тениса и на световния спорт, които се появиха в социалните медии след трилъра на Централния корт.

Сънародникът му Рафаел Надал, който има 22 титли от Големия шлем, написа в Туитър: "Поздравления @carlosalcaraz. Вие ни доставихте огромна радост днес и съм сигурен, че нашият пионер в испанския тенис Маноло Сантана също Ви аплодира, където и да е, за успеха на "Уимбълдън". Много силна прегръдка и се наслаждавай на момента, шампионе!!!"

Миналогодишният финалист Ник Кирьос, който се оттегли тази година поради контузия, добави: "Отдавна не съм гледал цял тенис мач, ха-ха. Благодаря ви @DjokerNole и @carlosalcaraz за това невероятно представяне. Поздравления и за двамата".

Имаше две похвали от организаторите на другите три турнира от шлема.

Поредица от публикации в официалния Туитър акаунт на Откритото първенство на САЩ гласят: "Какъв мач", "Този мач беше всичко, на което се надявахме" и "Може ли това съперничество да продължи още няколко години, моля?", докато "Ролан Гарос" описва победата на Алкарас като "Принца на Уимбълдън", а от Откритото първенство на Австралия написаха само "Неудържим".

Алкарас получи трофея от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която гледаше от кралската ложа заедно с принц Уилям и децата им принц Джордж и принцеса Шарлот, както и с испанския крал Фелипе VI, а съобщение в техния акаунт в Туитър гласеше: "Какъв мач! Поздравления @carlosalcaraz."

След мача имаше празненства в посолството на Испания в Обединеното кралство, а служители също се включиха в Туитър, казвайки: "Невероятно, невероятно, превъзходно, фантастично... Какъв мач, какъв шампион. Карлос Алкарас печели първата си титла от "Уимбълдън", но със сигурност не и последната".

Триумфът на младия испанец впечатли също настоящи и бивши спортисти извън неговия спорт, като бившият вратар на испанския Манчестър Юнайтед Давид де Хеа изрази възхищението си.

Де Хеа написа: "Абсолютно луд @carlosalcaraz", докато футболистът на Рома Пауло Дибала заяви: "Каква игра току-що видяхме @carlosalcaraz @DjokerNole! Поздравления и на двамата за страхотния финал на @Wimbledon!"

Имаше и съобщение от Реал Мадрид, клубът, който подкрепя родената в Мурсия звезда. В него се казваше: "Поздравления за вашата брилянтна победа на @Wimbledon, @carlosalcaraz. И поздравления за запазването на първото място в световната ранглиста по тенис. Вие сте гордост за испанския спорт и всички мадридисти".

Бившият нападател на Барселона Гари Линекер показа добър испански език, като неговият пост в Туитър гласеше: "Зрелищно! Каква игра! Какъв играч! Какъв шампион! Поздравления за @carlosalcaraz. Великолепно!"

Имаше признание и от много холивудски звезди в лицето на Бен Стилър, който туитна: "Поздравления за @carlosalcaraz. Какъв невероятен финал".