Световната номер 1 Ига Швьонтек отпадна в осминафиналите на Откритото първенство на САЩ след загуба от латвийката Йелена Остапенко с 6-3, 3-6, 1-6. По този начин полякинята няма да може да защити титлата си от миналата година и от следващата седмица ще бъде изместена от Арина Сабаленка от първото място в ранглистата.

22-годишната Швьонтек започна двубоя добре и взе първата част с 6-3, но след това нивото ѝ на игра падна сериозно и тя спечели само четири гейма в следващите два сета. От своя страна Остапенко показа обичайната си агресивна игра и реализира 31 печеливши удара за успеха. Така Швьонтек ще слезе от върха след 75 седмици на първото място, докато Остапенко, шампионка от Ролан Гарос 2017, ще срещне американката Коко Гоф в спор за място на полуфиналите.

19-годишната Гоф спря похода на завърналата се след дълго отсъствие Каролин Возняцки. Любимката на местните фенове се наложи с 6-3, 3-6, 6-1 и ще играе в четвъртфиналите в Ню Йорк за втори път в кариерата си. В другия четвъртфинал от горната част на женската схема ще се срещнат румънката Сорана Кърстеа и чехкинята Каролина Мухова, финалистка от Ролан Гарос тази пролет. /БГНЕС