Новак Джокович победи Даниил Медведев в директен сет в неделя, за да спечели четвъртата си титла на US Open и рекордна 24-та титла на сингъл от Големия шлем, отмъщавайки за загубата си от руснака на финала преди две години.

36-годишният Джокович спечели с 6:3, 7:6 (7/5), 6:3, за да стане най-възрастният шампион при мъжете в Ню Йорк в Откритата ера и да изравни постижението на Маргарет Корт за най-много победи в турнирите от Големия шлем.

Сърбинът е първият човек, спечелил четири пъти три турнира от Големия шлем през един и същи сезон, като увенча предстоящото си завръщане на първото място в света по най-подходящия начин на стадион "Артър Аш".

На финала през 2021 г. Медведев победи Джокович в директни сетове, за да попречи на сърбина да стане първият човек, спечелил четирите турнира от Големия шлем в една и съща година след Род Лейвър през 1969 г.

Джокович призна, че се е почувствал претоварен, но бързо е поел контрола над неделния мач за титлата.

Вторият поставен в схемата започна уверено и удари при първата възможност, като наказа Медведев за двойна грешка, за да пробие и да поведе с 2:0.

Трети сервис затвърди преднината му, преди Медведев да стигне до пробив в четвъртия гейм.

Двойката си разменяше подавания без проблеми, докато Джокович отново не оказа натиск върху Медведев, когато третият в схемата сервираше за 2:5.

Медведев се окопити и на два пъти не допусна сетбол, но Джокович спокойно спечели сета в следващия гейм.

Медведев детронира миналогодишния шампион Карлос Алкарас с представяне "12 от 10" на полуфинала, но му беше трудно да повтори най-доброто си постижение последователно срещу безапелационния Джокович.

Опитвайки се да стане първият играч, който побеждава първите двама поставени по пътя към титлата от 1975 г. насам, Медведев отново неколкократно се оказа под напрежение в началото на втория сет.

Той успя да се противопостави, като удари от воле, за да отблъсне точка за пробив, а след това задържа смело резултата за 4:3 и най-накрая зададе въпроси на Джокович.

Още в следващия гейм Медведев получи първата си възможност за пробив, но Джокович отговори с брилянтен удар, за да я спаси.

При 5:6 Джокович се разколеба при подаването си, като направи две двойни грешки и Медведев стигна до сетбол. Джокович обаче изчака, когато Медведев излезе на корта и да наложи тайбрек.

Изглеждаше, че инерцията е на негова страна, след като излезе напред с 5:4, но Джокович спечели следващите три точки и маратонския 104-минутен втори сет и се приближи до исторически триумф.

Джокович спортсменски предложи да помогне на Медведев да се изправи на крака, след като руснакът падна неловко в началото на третия сет, но нямаше такава добра воля, когато скоро след това се стигна до два брейкпойнта.

Медведев проби с дълъг бекхенд и даде на Джокович аванс от 3:1. Той върна пробива веднага, но Медведев отново се поколеба и втори път нямаше грешка, като Джокович завоюва титлата преди емоциите да са започнали да бушуват./БГНЕС