Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 8,8 милиона долара.

Поставеният под номер 18 Димитров изигра един от най-силните си мачове в последно време и елиминира водача в схемата Карлос Алкарас с 5:7, 6:2, 6:4 след малко повече от два часа игра, с което успя са влезе в челната осмица на надпреварата за втори пореден път, както и при последното си участие през 2017 година.

С победата 32-годишният хасковлия прекъсна серия от три загуби в три мача срещу Алкарас, като заработи 184465 долара и 180 точки за световната ранглиста, в която заема 19-ата позиция. За място на полуфиналите той очаква номер 22 Николас Хари (Чили).

Димитров пропиля аванс от 5:3 в първия сет, който шампионът от "Уимбълдън" Алкарас обърна със серия от четири последователни гейма, за да запише седми пореден спечелен сет срещу българина. 

Това не сломи хасковлията, който отново реализира ранен пробив, а в последствие спечели още веднъж подаването на съперника си за 5:2, след което изравни резултата.

В решаващата трета част Димитров пак стартира силно, поведе с 3:1 и с много солидна игра запази преднината си до края. 

Българинът няма победа срещу следващия си съперник Хари, от който е допуснал две загуби в два мача досега. За последно двамата играха в Женева по-рано през този сезон и чилиецът спечели със 7:6(1), 6:1./БТА

Снимка: БГНЕС