Григор Димитров не успя да се класира на финала на “Мастърс” турнира в Шанхай след загуба от Андрей Рубльов с 6:7(7), 3:6 за 1 час и 52 минути игра. 

Най-добрият български тенисист и съперникът му изиграха изключително качествен и равностоен първи сет, приключил след цели 76 минути. Гришо навакса изоставане с пробив при 5:6, а в тайбрека спаси един сетбол, след което на свой ред имаше такъв, но руснакът го отрази с ас.

В крайна сметка световният номер 7 спечели, а вторият сет започна с пробив в полза на Димитров. Той обаче не можа да задържи високото ниво до края на сета, Рубльов направи точно това и заслужено се поздрави с четвърта победа в седем мача между двамата.

Според статистиката първата ни ракета направи само осем уинъра срещу 26 непредизвикани грешки, а показателите на съперника му са 25 печеливши удара и 30 сбъркани топки.

Независимо че загуби деветия си “Мастърс” полуфинал в кариерата и не можа да се класира на втори финал в най-високата категория на АТР след 2017-а, когато спечели титлата в Синсинати, то световният №19 напуска надпреварата с високо вдигната глава.

Топ тенисистът ни победи последователно Александър Вукич, Карен Хачанов, Карлос Алкарас и Николас Джари, като си заслужи изкачване до номер 16 в световната ранглиста от следващата седмица.

Димитров отказа участие на турнира в Антверп, защото дългият му рейд в Шанхай развали тези планове. За класирането си за полуфинала Гришо ще вземе 352 635 долара от общия награден фонд от 8,8 милиона долара.

Хуберт Хуркач вече се класира на финала след категорична победа 6:3, 6:4 над Себастиан Корда (САЩ). Полякът има две победи и две загуби срещу Рубльов.