Женската тенис асоциация (WTA) навлиза в горещи води, след като все по-голяма част от водещите имена в спорта се надигат на бунт срещу лошите условия, в които са принудени да се състезават. Арина Сабаленка се превърна в лидер на движението, след като написа официално писмо с искания до асоциацията, подкрепено от още 20 състезателки от най-високо ниво, предаде The Athletic.

Писмото стигна до медиите, тъй като не получава отговор от WTA вече почти цял месец. То е изпратено на 5 октомври тази година.

Сред изискванията попадат по-високо заплащане, по-гъвкав график, съобразен с физическите и психическите способности на тенисистките, платено майчинство и официално представителство в Съвета на спортистите към WTA от независимия орган на Асоциацията на професионалните тенис състезатели, основан през 2020 г. в сътрудничество с Новак Джокович.

Исканията са официално подкрепени от Елена Рибакина, Маркета Вондроусова, Онс Жабур и още редица други състезателки от целия свят.

От своя страна говорител на WTA заяви, че се работи по изравняването на условията за работа между мъжете и жените, като се предвижда увеличение на бюджета за компенсации на атлетите с $400 млн. в рамките на следващите 10 години.