Винсент Кампос е първият председател на новосформирания Обществен съвет към Българската федерация по тенис. Той е бивш американски дипломат с дългогодишен опит в България. Работил е като говорител в посолството на САЩ в София от 2009 до 2011 година. Участвал е в множество медийни, академични и граждански инициативи, спомогнали за допълнително укрепване на добрите двустранни отношения между САЩ и България, предаде БТА.

Преди няколко седмици Асоциация на професионалните тенисисти (АТП) се съгласи да добави тенис турнира Sofia Open 2023 към годишния календар на мястото на Tel Aviv Open 2023, който беше отменен поради кризата между Израел и Хамас. Колко важно е домакинството на този професионален тенис турнир за България?

Този турнир е много важен за България и отбелязва осмата година от първия път, когато Българска федерация тенис (БФТ) беше домакин на това събитие. Но преди да задълбая в тази тема, първо бих искал да подчертая, че всички ние, свързани с БФТ, оставаме загрижени за войната и мислим за всички онези, които са засегнати от този ужасен конфликт.

БФТ, водена от президента Стефан Цветков, потвърди без никакво колебание, когато АТП се свърза с тях за възможността България да бъде домакин на този турнир, който трябва да започне съвсем скоро. Обикновено организаторите на турнирите имат по няколко месеца, за да се подготвят и да предприемат всички необходими стъпки преди началото на същинското събитие. В този случай БФТ имаше по-малко от три седмици, за да превърне този турнир от идея в реалност. Много наблюдатели определиха това като "безпрецедентно", което, мога уверено да заявя, е много точно описание с оглед на всички предизвикателства, пред които беше изправен екипът на БФТ, за да постигне това забележително постижение в рамките на невероятно къс график. Крайният успех на това събитие ще се дължи до голяма степен на обединените усилия на ATP, БФТ, ключови български държавни служители и мениджърите на залата, където се провежда състезанието. Първият кръг от квалификациите ще започне на 4 ноември в зала "София" в Борисовата градина. Основна схемата започва на 7 ноември в "Арена София", където ще се играят и финалите на 11 ноември.

Билетите за това събитие се разпродават бързо и са достъпни чрез сайта на Eventim.bg, както и на няколко удобни места - на касите на НДК, в бензиностанции OMV и The Mall of Sofia и други. Предлагат се и ексклузивни ВИП места, които вървят с голям асортимент от специални бонуси за тези гости. Силно препоръчвам да посетите сайта на БФТ за допълнителна информация, тъй като нови подробности за турнира се публикуват по няколко пъти на ден.

Какви са предимствата на този турнир за България и за българите като цяло? Дали едно успешно провеждане ще увеличи шансовете на България да бъде домакин на същото събитие отново през 2024 година?

Sofia Open 2023 ще постави България под прожекторите и ще покаже, че страната е идеална дестинация за домакинства на международни спортни събития като професионалния тенис. През последните години "Арена София" се доказа като превъзходно място, а БФТ доказа, че е напълно способна да управлява сложното планиране и логистиката на подобни турнири, особено предвид минималното време за подготовка в този случай. Всички с нетърпение очакваме първия мач, първия сервис и първата точка, които дават старта на една забавна седмица на професионален тенис.

Всички ние, свързани с БФТ, очакваме, че този турнир ще има положително въздействие върху България по различни причини. Местната икономика ще се възползва от скока на хотелските резервации и наплива на български и чуждестранни гости. Освен това местните търговци имат възможност да предоставят стоки и услуги както на играчите, така и на техните екипи.

Най-важното обаче са българските фенове на тениса от всички възрасти, които ще имат уникалната възможност да станат свидетели на професионален тенис „на живо“ в две зали, подходящи за семейства с деца. Във връзка с това силно съветвам феновете да не пренебрегват в зала "София" - те ще се проведат в първия уикенд, защото там могат да гледат играта на опитни ветерани и на изгряващи български и международни звезди. И накрая, трябва да отбележа, че бързото справяне с организацията от страна на България с това краткосрочно предложение за домакинство на турнира рефлектира положително върху отдадеността и професионализма на целия екип на БФТ, както и на всички партньори на събитието. Този положителен имидж на България ще направи София много конкурентоспособна за шанса да бъде домакин на подобно събитие през 2024 г.

Вие лично играете ли роля за подпомагане на БФТ при домакинството на Sofia Open 2023?

Определено! Като председател на наскоро създадения Консултативен съвет към БФБ, имам привилегията да помагам и давам съвети на президента на БФБ Стефан Цветков и членовете на този екип по различни въпроси, главно в областта на стратегическите и тактически комуникации. Освен това използвах богатия си опит в управлението на кризи, както и предишното ми двугодишно назначение в Посолството на САЩ в София като говорител, за да помогна за подобряване на координацията на екипа на БФТ и общата ефективност. Насърчавам всички да си закупят билети възможно най-скоро, докато все още са има. Междувременно очаквам с нетърпение да видя всички на корта!