Рафаел Надал показва добър прогрес на тренировките след възстановяването си от контузията на бедрото, но неговият треньор Карлос Моя все още има притеснения как тялото на бившия номер 1 в света ще издържи на предизвикателствата на тениса на ниво Голям шлем.

37-годишният тенисист имаше мускулни проблеми по време на Откритото първенство на Австралия през януари, които провалиха сезона му, но ще се завърне в Бризбейн през следващия месец, преди да вземе участие и на предстоящия в Мелбърн турнир от Големия шлем в периода 14-28 януари догодина, където той спечели две от своите 22 титли от Шлема.

Испанецът, който претърпя операция през юни, заяви, че 2024-а може да бъде финалната му година в тенис тура и поднови тренировки в последните месеци, за да се завърне и успее да завърши кариерата си на корта.

"Рафа ще премине от тренировките, където се представя доста добре, към състезанията. Невъзможно е да има същите условия на тренировка, както на мач", каза Карлос Моя в интервю пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

"Да играеш в мачове при три от пет сета, да побеждаваш, почиваш и да се завърнеш на корта след два дни... Това е съмнението, което ме тревожи в момента, особено за турнирите от Големия шлем. Но имаме време. Ако Откритото първенство на Австралия започваше утре, тогава би било страшно. В момента имаме още месец, турнира в Бризбейн преди това, както и натоварващи тренировки. Мисля, че всичко това ще постави Рафа в позиция да може да издържи. Но имам притеснения", коментира още Моя.

Надал се смъкна извън топ 100 в световната ранглиста за първи път от 20 години насам по-рано този сезон и стигна до номер 668, но има право на защитен ранкинг, тъй като беше контузен и не се е състезавал най-малко шест месеца.

Въпреки това Моя заяви, че Надал няма да може да избегне силни противници в първите кръгове и ще се нуждае от късмет при жребиите, за да влезе в ритъм.

"Никога не съм мислил, че Рафа се нуждае от ритъм, защото той е прекалено добър за това. Но сега ситуацията е различна", добави Карлос Моя./БТА

Снимка: БГНЕС