Пътят на Новак Джокович към рекордната 25-а титла от Големия шлем набра скорост след победа над 20-ия поставен Адриан Манарино, за да стигне до четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън.

Сърбинът спечели с 6-0, 6-0, 6-3, подчертавайки статута си на фаворит за вдигане на 11-та титла в Мелбърн Парк.

„Наистина исках да загубя този мач в третия сет, защото напрежението се натрупваше толкова много на стадиона“, пошегува се той. „Просто трябваше да премахна това чувство и да се фокусирам отново“, добави Джокович.

Той пропусна две точки за пробив на свой сервис в първия гейм, преди да поведе с 2-0, а след това повтори постижението два пъти в изключително доминиращо представяне, спечелвайки 28 точки срещу 12 на опонента си.

Манарино не можа да влезе успешно във втория сет и бе пречупен още три пъти. Французинът за кратко удържа атаката на Джокович, задържайки подаването си три пъти в третия сет, но това само забави неизбежното, тъй като първият поставен сервираше.

36-годишният Джокович започна бавно кампанията си на Аустрелиън Оупън през 2024 г., борейки се с вирус и губейки сетове в първите си два мача, но оттогава нивото му се повиши.

Сърбинът ще срещне седмия поставен Стефанос Циципас или американеца Тейлър Фриц (12-и) в спор за място на полуфиналите.

Световният номер едно влиза в осминафиналите на турнир от Големия шлем за 58-и път, изравнявайки рекорда на Роджър Федерер при мъжете.

Сега той има 32 последователно спечелени мача в Мелбърн, без да усети вкуса на поражението, откакто загуби от Хьон Чунг от Южна Корея през 2018 г.

10-кратният шампион не участва в турнира през 2022 г., защото не се ваксинира срещу коронавирус.