Световният номер 1 Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като преодоля Тейлър Фриц със 7-6 (3), 4-6, 6-2, 6-3 в тежка битка, продължила близо три часа и 50 минути.

Джокович, който на четвъртфиналите загуби едва три гейма при убедителния успех над френския ветеран Адриан Манарино, се изпоти доста повече срещу 12-ия поставен американец Фриц, особено в първите два сета. Двубоят започна с три точки за пробив пред Джокера, които той не съумя да реализира. Постепенно самочувствието на Фриц на корта се покачваше и съдбата на сета се реши в тайбрек, където Ноле демонстрира по-солидна игра, за да дръпне в сетовете.

Вторият започна с ранен брейк на сметката на Фриц, който той удържа до края на частта, за да изравни сетовете. След дълга пауза преди началото на третия сет, Джокович започна освежен и най-сетне проби сервиса на американеца, при 16-та си възможност. Сърбинът пое контрол върху събитията на корта и спечели частта с 6-2. В четвъртата той направи пробив за 4-2, който Фриц върна, но това бе и последното усилие на американския тенисист. Джокович проби отново, след което довърши нещата в своя полза.

Действащият шампион завърши с 20 аса и три двойни грешки, като спечели 82% от точките на първи сервис. Джокера приключи с 52 уинъра и 26 непредизвикани, докато Фриц, който загуби за девети път от също толкова срещи със сърбина, направи 63 печеливши удара срещу 39 непредизвикани грешки. В спор за място на финала световният номер 1, който няма загубен полуфинал в Мелбърн в кариерата си, ще играе с победителя от мача във вечерната сесия между Яник Синер и Андрей Рубльов.