Арина Сабаленка се класира за финала на Аустрелиън Оупън за втора поредна година, след като преодоля съпротивата на Коко Гоф след 7-6 (2), 6-4. Срещата продължи близо час и 45 минути. Представителката на Беларус се реваншира по този начин за поражението си от американката в спора за трофея на Ю Ес Оупън преди няколко месеца.

Шампионката от миналата година започна по-добре двубоя и направи ранен пробив в подаването на Гоф, която изглеждаше несигурна и направи няколко двойни грешки. Американката се събра и върна брейка, но допусна нов такъв и изостана с 2-5. Непримиримата шампионка от Ю Ес Оупън спаси сетбол и изравни за 5-5, а след това поведе с пробив и получи възможност да сервира за сета. Сабаленка обаче вкара частта в тайбрек, където бе по-солидна и дръпна в резултата.

Във втория сет Гоф спаси две точки за пробив на старта, но нямаше какво да направи в деветия гейм, когато Сабаленка проби решително и след това не сбърка на свой начален удар. Беларускинята вкара 76% първи сервис в мача и спечели 70% от точките на първо подаване. Тя направи осем непредизвикани грешки повече от съперничката, но и 11 уинъра повече.

Така Сабаленка ще защитава титлата си в Мелбърн, след като миналата година се наложи над Елена Рибакина. Сега опонентката й в спора за трофея ще бъде определена от втория полуфинал при жените, който противопоставя преминалата през квалификациите Даяна Ястремска и китайката Цинуън Джън.