Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби финала на турнира на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000" в Маями (САЩ) с награден фонд 8,9 милиона долара. 

Поставеният под номер 11 Димитров отстъпи пред италианеца Яник Синер с 3:6, 1:6 за 73 минути.

Българинът не успя да спечели втора титла на турнир от сериите "Мастърс 1000" след триумфа си в Синсинати през 2017 година. Но с достигането си до финала 32-годишният Димитров, който в момента е 12-и в световната ранглиста, ще влезе в топ 10 от понеделник за първи път от 2018-а насам.

Синер направи два пробива в първия сет, които спечели за 42 минути. Той взе подаването на хасковлията в петия и в деветия гейм. Във втората част номер 4 в схемата беше още по-убедителен. Той стигна до нови два брейка и след 6:1 затвори мача.

Италианецът, който ще се изкачи до рекордното второ място в световната ранглиста, завоюва втори трофей от "Мастърс 1000" в кариерата си, след като триумфира в Торонто миналия сезон. 


Димитров започна агресивно двубоя и в четвъртия гейм стигна до първата точка за пробив в срещата, но за съжаление завършващият му форхенд излезе съвсем малко в аут и 22-годишният италианец  взе подаването си за 2:2.

В следващата игра пък Синер поведе с 40:15 и направи брейк при втората си възможност с минаващ удар по правата. В седмия гейм поедителят от Бризбън отрази две точки за нов пробив със смела игра и спечели сервиса си за 3:4. След това 32-годишният българин сервираше за оставане в сета, но се стигна до 15:40, когато съперникът направи печеливш ретур. Шампионът от Откритото първенство на Австралия и Ротердам реализира втория си сетбол с минаващ удар.

Синер получи брейкбол в четвъртия гейм на следващата част, в който Димитров водеше с 40:15, и успя, след като топката спря в мрежата при удар от бекхенд на първата ни ракета. После италианецът затвърди за 4:1. Доминацията на третия в света продължи и той направи нов брейк, след който сервираше за титлата и го направи с гейм на нула.

"Поздравление за Яник, не е лесно да се играе срещу тебе. Днес нямаше как да се противопоставя. Но най-накрая се справих добре в Маями и се наслаждавам на момента. Макар че не съмв победител, се чувствам като такъв заради подкрепата на зрителити. Благодаря на моя екип", каза Димитров при награждаването.