Световната номер 2 в тениса Арина Сабаленка от Беларус се измъчи, но победи украинката Елина Свитолина в три сета - 4:6, 6:1, 7:6 (7) на осминафилите на турнира УТА 1000 в Рим.

Сабаленка загуби в първия сет, но във втория бе много убедителна. Третата част обаче започна с аванс за Свитолина - 2:0. Белоруската успя да спечели четири поредни гейма, но не успя да затвори мача на свой сервис, като подаваше при 5:4. Сабаленка дори успя да спаси един мачбол за украинката, когато сервираше при 5:6, за да остане в мача.

Свитолина стигна до два мачбола и в решаващия тайбрек, но Сабаленка отново ги спаси, а след това се наложи над съперничката си. Мачът продължи 2 часа и 24 минути. 

На четвъртфиналите Арина Сабаленка, която беше финалистка на турнира в Мадрид, ще се изправи срещу Елена Остапенка от Латвия. Тя използва медицинска помощ по време на мача заради болки в долната част на гърба.

След края на мача Свитолина не се стисна ръката на Сабаленка и директно се насочи към пейката си заради позицията на Беларус, който е съюзник на Русия във войната в Украйна.

Друга състезателка от Беларус - Виктория Азаренка, също се класира за четвъртфиналите, като се наложи над гъркинята Мария Сакари с 6:4, 6:1. В следващата фаза тя ще играе срещу американката Даниел Колинс, която се наложи убедително над румънката Ирина Бегу с 6:0, 6:3.