Тихомир Иванов донесе първа победа на България на Европейското отборно първенство от Първа лига във финландския град Вааса. Финалистът от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година направи най-силното състезание в кариерата си и за първи път премина границата от 2.30 метра в скока на височина.

Възпитаникът на Георги Гетов си осигури победата още на 2.23 м, но след това качи летвата на 2.26 м, където след един неуспешен опит реши да премине на 2.28 м. Там плевенчанинът се справи от раз и се стигна до 2.30 м. След два неуспеха, Иванов успя да се справи с 2.30 м от третия път и покри норматива за участие на Световното първенство в Лондон през август, който е точно 2.30 м. С този резултат българинът вече дели пето място в планетарната ранглиста за сезона с още няколко състезатели.

До днес най-доброто постижение на Иванов на открито беше 2.29 м от миналата година, когато се нареди десети на Олимпиадата в Бразилия. Във Вааса плевенчанинът качи летвата още по-високо - 2.33 м, но след един неуспешен опит реши да прекрати участието си.

През миналата година Тихомир Иванов завърши пети на еврошампионата в Амстердам на открито, а тази зима се нареди четвърти на Стария континент на първенството под покрив в Белград, където преодоля 2.27 м и завърши с равен резултат с третия, но имаше една грешка на началната височина. Иванов има и седмо място на Европейското първенство в Цюрих през 2014 г.