Божидар Саръбоюков заяви, че е щастлив, че е преминал границата от 8 метра в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика до 20 години в Йерусалим (Израел).
 
Саръбоюков спечели сребро в дисциплината с 8.22 метра, подобрявайки с 25 сантиметра личното си постижение, както и националния рекорд във възрастовата група от 8.14 метра на Петър Дачев от 30 юли 1998 година в Анеси (Франция).

Талантът от Харманли направи изключителен финал, като във всеки един от петте си успешни опита преодоля границата от 8 метра - 8.22, 8.18, 8.12, 8.10 и 8.07 метра. 

Той остана само на сантиметър зад фаворита Матиа Фурлани (Италия), който триумфира с 8.23 метра - нов рекорд на шампионатите, подобрявайки досегашния на руснака Владимир Очкан от 8.17 метра от 7 август 1987 година в Бирмингам (Англия).

"Винаги е било  мечта за мен да скоча над 8 метра и това беше моята основна цел в това състезание.

Но никога не съм си представял, че всеки един от скоковете ми ще бъде над 8 метра и ще подобря с 25 сантиметра личното ми постижение.

Нямам идея как точно се получи. Тренирах много здраво през последния месец и бях  изцяло концентриран върху това първенство.

Гледах много скокове с треньора ми и анализирахме техниката ми. Бях наистина гладен да скачам и да се състезавам и това и направих.

Не знам къде ще участвам до края на сезона, но се надявам да се представям добре във всеки старт.

Един сантиметър между мен и Фурлани - не съм очаквал да бъда толкова близо до Матиа.

Възхищавам му се, той е страхотен атлет и боец и се надявам отново да се срещнем в сектора много скоро", заяви Саръбоюков, който преди три дни навърши 19 години./БНР