Доминиканският атлет Лугелин Сантос бе наказан за три години, след като се оказа, че е подправил възрастта си, за да участва на световното първенство за младежи в Барселона през 2012 година, предаде БТА.

Сантос, който в момента е на 31 години, спечели златния медал на младежкото първенство през 2012 година. На паспорта, който е представил, е пишело, че е роден на 12 ноември 1993 година, но всъщност той е роден на 12 ноември 1992 година, обявиха от Организацията за интегритет в леката атлетика.

"Той не е имал право да участва на световното в Барселона, тъй като е бил над допустимата възраст от 19 години", заявиха от организацията.

Освен наложеното му наказание за спиране на състезателните права, Сантос ще загуби и световната титла.

Любопитен момент е, че през 2012 година доминиканецът спечели сребърен медал от Олимпийските игри в Лондон. Това отличие обаче няма да му бъде взето.

"За разлика от санкциите за допинг, тук няма база, на която да стъпим, за да анулираме олимпийския медал. Възрастта не е изискване за определяне на участниците на олимпийски игри", посочиха шефът на Организацията за интегритет в леката атлетика Брет Клотиър.