Нико Росберг с Мерцедес състезанието за Голямата награда на Мексико във Формула 1. Надпреварата бе първа в страната от 23 години. 

Германецът спечели тактическата битка със съотборника си Люис Хамилтън, който не бе доволен от действията на хората от своя екип. Триумфът бе 4-и за него през сезона и общо 12-и в кариерата му. 

Валтери Ботас с Уилямс завърши третги, а провал претърпяха пилотите на Ферари, след като и двамата незавършиха. 

На старта Нико Росберг запази първото си място, като удържа Люис Хамилтън. Зад тях Себастиан Фетел обаче спука гума след лек контакт с колата на Даниел Рикардо и това ликвидира шансовете му в състезанието. 

Пилотите на Мерцедес бързо се откъснаха напред, като разликата между тях се задържаше около секунда. Зад бяха колите на Ред Бул, макар че Валтери Ботас и Фелипе Маса с Уилямс ги поставиха под напрежение. 

Финландецът първи смени гумите си още в 9-ата обиколка и това го прати едва на 16-о място, а в следващата обиколка това направи и съотборника му Маса. 

Фетел започна да се изкачва в подреждането и бе стигнал до 11-о място преди в 18-ата обиколка да допусне грешка и да се завърти на един завой, което отново му костваше няколко позиции. Кими Райконен, който тръгна предпоследен, пък вече бе 7-и. 

В челото Росберг бе отворил аванс от около 2,5 секунди пред Хамилтън, а след тях продължаваха да бъдат пилотите на Ред Бул.  Дани Квият мина през бокса в 22-ата обиколка и се върна на 5-о място. 

В 23-ата обиколка Ботас атакува твърде агресивно Райконен в поредица от завои и след  контакт между тях, пилотът на Ферари отпадна със счупено задно окачване. Това явно бе реванш от Ботас за сблъсъка между двамата в Русия, когато Кими бе виновен. 

Рикардо и стигналия до трето място Макс Верстапен също смениха гумите си. От лидерите първи това направи Росберг в 27-ата обиколка, като се върна на второ място.  В следващата обиколка това направи и Хамилтън и се върна на 3 секунди зад Нико. 

Фетел пък водеше битка в задната част на колоната като се опитваше да влезе в десетката, но след смяната на гуми бе застигнат с обиколка. Инцидентът между Ботас и Хамилтън мина без последствия, като Валтери продължи надпреварата без проблеми и в средата на надпреварата вече бе 4-и. 

В челото не се случваше нищо интересно, като Росберг поддържаше аванс от около 3-4 секунди преди Хамилтън. Той мина за втори път през бокса в 47-ата обиколка, а Хамилтън остана още един тур на пистата. 

Люис бе повикан в 49-ата обиколка, но от комуникацията по радиото изглеждаше, че не е никак доволен и смята, че може да остане на трасето до края. Това обаче не стана и той се върна на 4 секунди зад Росберг. 

В 52-ата минута състезанието на Фетел приключи, след като той се удари в предпазната ограда ва 7-и завой, след като излетя от трасето и това доведе до излизането на кола за сигурност, а пилотите зад лидерите смениха веднага гумите си. 

След рестартирането на състезанието Ботас успя да изпревари Квият за третото място, а до края на се случи нищо драматично. В зоната на точките влязоха още   Даниел Рикардо (Ред Бул), Фелипе Маса (Уилямс), Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Серхио Перес (Форс Индия), Макс Верстапен (Торо Росо) и Ромен Грожан (Лотус).