Рейс-директорът на Формула 1 Чарли Уайтинг неочаквано излезе пред медиите днес и обясни защо за едно и също провинение Люис Хамилтън не бе наказан в Мексико, а Макс Верстапен бе. Това се случи на традиционната пресконференция преди Гран При на Бразилия. 

В последното състезание и двамата пресякоха през тревата на първия завой, което донесе много сериозно негодувание от холандеца, който получи санкция от 5 секунди и загуби третото си място. Действието на Уайтинг определено е неочаквано и много рядко срещано. 

„Принципната разлика в двата случая е, че при Люис стюардите прецениха, че той не получи продължително предимство, докато при Макс бе различно” заяви Уайтинг, като разгледа ситуациите чрез видеоповторение. 

„Хамилтън допуска грешка в началото, пресича през тревата и получава сериозно предимство. Данните обаче показват, че веднага след това той връща преднината, като не натиска максимално газта на правата и използва 80% от мощността. Минута след това следва Сейфти Кар, който ликвидира окончателно аванса. Затова стюардите не го наказват”. 

„При Макс е различно, тъй като той се защитава от Себастиан и ако бе направил същото както Люис и намали скоростта си, тогава ще загуби позицията си на правата. Т.е той получава продължително предимство и точно затова стюардите го наказват. Ние дори щяхме да поискаме от Люис да върне преднината си, което бе направено от колата за сигурност” добави той.