Легендарният Рон Денис напусна поста си като президент и изпълнителен директор на Макларън. 

Новината бе очаквана от известно време, а след среща на борда на директорите днес, тя е факт само кръг преди края на сезона във Формула 1. 

На днешното събиране Денис се е скарал жестоко с Мансур Ожех, който също като него държи 25% от акциите на компанията, както и с хората от бахрейнския здравен фонд „Мумталакат”, който притежава останалите 50%. 

„Разочарован съм, че другите главни акционери в Макларън предизвикаха това решение, въпреки сериозните предупреждения за последствията за бизнеса от останалите ръководители” заяви Денис в официално изявление. 

„В крайна сметка за мен стана ясно по време на целия процес, че партньорите не споделят моето виждане за Макларън и неговия увеличаващ се потенциал. Моите първи притеснения обаче са свързани с бизнеса, който изградих и 3500-те служители на компанията” добави той. 

69-годишният ръководител е легендарна фигура във Формула 1, който превърна Макларън в един от най-успешните отбори в историята, който през миналия уикенд записа своята Гран При №800. 

Той е архитекта на съвременния отбор, който постигна най-големите си успехи през 80-те и 90-те години на миналия век. Денис оглавяваше Макларън между 1981 и 2009-а, като за периода тимът спечели 10 титли при пилотите и 7 при конструкторите. Той се оттегли за няколко години, за да се завърне през 2014-а. 

Той обяви, че планира да създаде нов технологичен инвестиционен фонд, когато раздялата бъде финализирана окончателно. За негови наследници са спрягани Мартин Уитмарш, Рос Браун и Зак Браун.