Пилотът на "Ферари" Кими Райконен даде най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран при на Белгия във Формула 1.

Финландецът завъртя една обиколка на пистата "Спа-Франкошан" за 1:45.502 минути, като остави на 0.053 секунди зад себе си британеца Люис Хамилтън с "Мерцедес", който обаче впечатли със скоростта си, тъй като бе с темпото на Скудерията с най-твърдите гуми.

Райконен и съотборникът му във "Ферари" Себастиан Фетел използваха ултрамеки гуми, което даде страхотни резултати, тъй като германецът завърши трети. Фетел даде време със 0.145 секунди по-слабо от това на Райконен.

Пилотите на "Ред Бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо останаха на четвърта и пета позиция в сутрешната тренировка, а Валтери Ботас с "Мерцедес" се нареди шести.

Неприятен инцидент още в началото на сесията претърпя пилотът на "Уилямс" Фелипе Маса. Бразилецът изпусна колата си на един от завоите във високата част на пистата и тя се заби в предпазната стена. За щастие Маса излезе от автомобила си без никакви поражения по себе си, но лявата част на болида му бе напълно потрошена.