Легендата на Формула 1 Рос Браун, който сега е спортен директор в организацията на новите собственици призна, че надпреварата в Мелбърн не е била чак толкова атрактивна поради един основен проблем – липсата на изпреварвания. 

След първата обиколка имаше едва 5 смени на позициите извън тези зад колата за сигурност и спиранията в бокса, което накара Макс Верстапен да заяви, че е ако е бил в дома си е щял да спре телевизора и да не гледа повече. 

„Вярно е, че липсваше една важна съставка, наречена „изпреварване“. Имаше твърде малко такива ситуации на пистата, а за нас е много важно колите да бъдат способни да са близо и да има битка гума до гума“ призна Браун. 

„Когато обаче има малка разлика в скоростта между два автомобила, тогава е на практика невъзможно вторият да изпревари първия или дори да атакува. Видяхме това при Хамилтън и Фетел, както и при Верстапен и Магнусен и също така при холандеца, Алонсо, Рикардо и Райконен. Просто липсваше битката гума до гума“ добави той. 

„Докато обаче не подходим структурно към въпроса, този проблем няма да бъде решен. Нашата голяма цел за 2021-а е именно това да се случи и да гледаме подобно нещо на пистата. Затова ФИА и Ф1 проучват два аеродинамични модела, които трябва да подобрят възможността за пряка борба на пистата“ каза още Браун.