Дъжд и ниски температури дадоха началото на състезателния уикенд преди Гран При на Италия на пистата „Монца”. 

Порой точно преди началото на първата свободна тренировка наводни пистата и въпреки че след това намаля пилотите трябваше да започнат изпитанията с гуми за мокър асфалт. 

Фаворитът на Ферари за победа Себастиан Фетел обаче имаше проблеми със скоростната кутия и направи едва 4 обиколки, като логично даде 17-о време. Проблем с хидравликата попречи на германеца, като надеждите са, че все пак той ще избегне наказание за старта в неделя. 

Съотборникът му Кими Райконен завърши втори, а изненадващо или не, най-добро време даде Серхио Перес с Форс Индия и така за първи път през сезона пилот на отбор извън Ферари, Мерцедес и Ред Бул оглави свободна тренировка. Естебан Окон потвърди възхода на розовите болиди, като остана трети. 

Люис Хамилтън и Валтери Ботас направиха само по няколко тура, явно смятайки, че няма смисъл да тренират при подобни услония. Британецът даде 11-о време, докато съотборникът му бе на позиция по-нагоре. 

Дани Рикардо с Ред Бул имаше проблеми с двигателя в началото, но след това те бяха отстранени и той успя да завърши 5-и, а пред него се класира Брендън Хартли с Торо Росо. 

Очакванията са условията да бъдат доста по-добри за втората свободна тренировка, но прогнозите да утре и неделя остават неясни.