Люис Хамилтън с Мерцедес спечели 8-ия си полпозишън за сезона и 80-и в кариерата си и ще стартира от най-добрата позиция утре в Гран При на Япония. 

Британецът бе без конкуренция на „Сузука”, като зад него остана съотборника му Валтери Ботас. Във Ферари пък се издъниха с грешна преценка в третата фаза, след като заваля и това остави Себастиан Фетел едва на 9-о място на старта. 

Трети ще започне Макс Верстапен с Ред Бул, което е предпоставка за интересно начало на състезанието утре. 

Фетел се завъртя в първата сесия, която бе спряна в средата заради инцидент с Маркус Ериксон, който излетя от пистата и се удари в стената, но инцидентът не бе чак толкова сериозен и всичко с шведа бе наред. 

Прекъсването бе за няколко минути, след което борбата бе подновена и не се стигна до изненади. Единствено Нико Хюлкенберг не успя да продължи напред, вероятно и заради удара си в края на третата свободна тренировка. Освен него логично отпаднаха Сергей Сироткин, Фернандо Алонсо и Щофел Вандорн, а Маркус Ериксон логично не записа време. В челото всичко бе очаквано, а Шарл Льоклер бе 6-и. 

Във втората сесия Дани Рикардо получи поредния си технически проблем и не записа време, което означаваше, че ще стартира 15-и. Предимството на Мерцедес пък бе толкова голямо, че Хамилтън и Ботас продължиха напред с гуми софт, с които ще стартират утре и ще останат по-дълго време на пистата. В един момент на пистата отново заваля и това донесе проблеми, тъй като стана доста хлъзгаво. 

Голямата новина обаче бе класирането и на двете коли на Торо Росо за третата фаза, след като Пиер Гасли и Брендън Хартли дадоха 9-о и 10-о време. Отпаднаха Шарл Льоклер, Кевин Магнусен, Карлос Сайнц и Ланс Строл. 

Повечето пилоти започнаха третата фаза с гуми за сухо, докато от Ферари заложиха на интермедия, но се оказа, че това е грешно решение и трябваше да направят нова смяна след като се видя, че са доста по-бавни. Това обаче им струваше време, докато Хамилтън и Ботас окупираха първа редица със своите обиколки. След това Фетел опита да направи по-бърз тур, но дъждът се усили и това го остави едва 9-и на старта, след като излетя от пистата. 

Кими Райконен е 4-и, Ромен Грожан 5-и, а Хартли и Гасли с Торо Росо ще започнат 6-и и 7-и. Естебан Окон е 8-и, следва Фетел, а 10-и е Серхио Перес.