Естебан Окон може би не носи цялата вина за сблъсъка с Макс Верстапен, който лиши холандеца от победата в Бразилия, твърдят последните анализи. 

Французинът атакува в опит да се върне в обиколката на лидера, двамата се удариха, което ликвидира шансовете на пилота на Ред Бул да спечели.

Окон бе наказан с 10 секунди от стюардите, а след надпреварата Макс почти се сби с него. Сега обаче се оказва, че може би не само пилота на Форс Индия е виновен за инцидента, тъй като Макс е можело да го предотврати без да загуби нищо. 

В сайта на Ф1 се появи видео на катастрофата от колата на Окон, както и комуникацията между него и отбора и тази в Ред Бул с Верстапен. На Естебан е казано: „Можеш да изпревариш Макс ако искаш“. 

В същото време холандецът знае, че съперникът му го приближава. „Натиска ме една кола на Форс Индия“ казва той на отбора си. „Разбрано. Той е с по-добри гуми суперсофт“ е отговорът от питлейна. 

Вместо обаче да пропусне съперника си, при положение, че води убедително пред Хамилтън, Макс го затваря в завоя и някои биха казали, че дори го притиска. Затова и неслучайно Окон заяви след случилото се, че съперникът не му е оставил място.