Днес се навършват точно 25 години от смъртта на един от най-великите във Формула 1 – Аертон Сена. 

Трикратният световен шампион загина при катастрофа по време на състезанието за Голямата награда на Сан Марино на 1 май 1994-а година. 

Бразилецът бе истинска икона в спорта със своята харизма и умения зад волана, като си отиде само на 34 години, печелейки 41 състезания, 80 пъти се качи на подиума и записа 65 спечелени квалификации. 

Уикендът на Имола е един от най-трагичните и мрачни в историята на Формула, след като в квалификацията загина австриеца Роланд Раценбергер от екипа на Симтек, който катастрофира движейки се с над 300 километра в час. 

Въпреки това състезанието се състоя на следващия ден и малко след началото му последва инцидента, при който и Сена загуби живота си, състезавайки се за Уилямс. Въпреки това и досега той продължава да бъде вдъхновение за младите пилоти и за феновете на спорта. 

„Всяка ера има някой, който променя спорта и той бе един от тези хора. Той бе агресивен и отдаден до точката на лудостта. Имаше обаче огромна вяра в себе си и мисля, че именно това вдъхновява хората. Той бе искан от всички отбори, защото винаги измъкваше максимума от колата. Понякога прекрачваше границата, но феновете го боготворяха и той бе символ на надежда за бразилците“ казва съотборникът му по онова време Деймън Хил. 

„Познавах го от картинга и винаги ще помня, че той правеше нещата различно от останалите. Винаги мислеше нестандартно. Именно тази сила му помагаше да извлича максимума от отбора си. Талантът и уменията му бяха невероятни и в момента смятам, че само Люис Хамилтън разполага с подобни качества. На суха или мокро, в квалификацията или в състезанието, той винаги бе воден от амбицията да покаже, че е най-добрият“ споделя Джони Хърбърт, който бе част от трагичната надпревара.