Последният световен шампион за Ферари Кими Райконен става днес на 40 години. 

Финландецът е една от най-колоритните фигури във Формула 1 от дебюта си през 2001-а година и вече има 308 състезания, като догодина в Австрия ще подобри рекорда на Рубенс Барикело по участия в надпревари. 

Той продължава да дава всичко от себе си карайки за Алфа Ромео и е един от най-обичаните пилоти в историята. С 21 победи и серия фантастични изяви на пистата, Кими определено е икона в спорта. 

Започнал в Заубер, талантът му бързо е забелязан и през 2003-а се оказва наследник на Мика Хакинен в Макларън и следват няколко години, в които притиска сериозно Михаел Шумахер и със сигурност щеше да спечели титла с отбора, ако не бяха серия отпадания заради повреди на колата. 

През 2007-а наследява Шуми в Скудерията и веднага триумфира с титлата, използвайки вътрешната битка в Макларън между Хамилтън и Алонсо и то при положение, че изостава със 17 точки 2 състезания преди края, при възможност да се спечелят максимално 20 до края. 

Следват две трудни години Райконен реши да пробва нещо различно и да стане част от рали състезанията. През 2012-а обаче се завърна за Лотус, за да дойде и нов период във Ферари, при който обаче, Скудерията остана в сянката на Мерцедес. Миналата година Кими все пак спечели в САЩ, след което подписа за два сезона с Алфа Ромео и определено не смята да спира дотук.