Отборът на Рейсинг Пойнт загуби 15 точки от актива си във Формула 1 за сезона и бе глобен с 400 000 евро, заради нарушаване на спортните правила по отношение кутиите за спирачките, обявиха от ФИА. 

От Рено направиха внесоха 3 протеста по отношение колите на отбора, които са определяни като „розовия Мерцедес“ поради това, че копират автомобила на доминанта предз сезона от 2019-а и в крайна сметка успяха. 

Интересно е обаче, че наказанието е само за едно от състезанията, докато за другите две има предупреждение. Освен това от техническа гледна точка всичко по елементите е наред, но има нарушаване на спортните правила по отношение на интегрирането на тези части. 

От Рейсинг Пойнт планират да обжалват, но поне за за момента отборът губи 15 точки от актива си и от 42 вече е с 27, като се смъква на 6-о място в класирането при конструкторите. 

Иначе в първата свободна тренировка преди Гран При "70 години Формула 1", Нико Хюлкенберг, който ще замени Серхио Перес в тима и през този уикенд, даде 4-о време, докато Ланс Строл бе 8-и.

От Мерцедес очаквано доминираха, като Валтери Ботас изпревари с 0.138 съотборника си и лидер в класирането Люис Хамилтън. Макс Верстапен с Ред Бул бе трети.