След 3 годишно прекъсване Люис Хамилтън върна Мерцедес на върха в Белгия, печелейки по категоричен начин на пистата „Спа Франкоршамп“. Той изпревари съотборника си Валтери Ботас, а трети отново финишира пилотът на "Ред Бул" Макс Верстапен.

Така британецът записа 89 победа в кариерата си и е само на 2 успеха от рекорда на легендата Михаел Шумахер. Освен това Хамилтън увеличи преднината си на върха при пилотите до 47 точки и само чудо ще го спре по пътя към нова титла, с което ще застана рамо до рамо с германската икона във Формула 1.

В Белгия Хамилтън водеше през цялото състезание и не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите. Ботас нямаше никакъв шанс да изпревари съотборника си и дори не направи опит да го атакува.

Четвърти и пети финишираха пилотите на „Рено“ Даниел Рикиардо и Естебан Окон. Най-бързата обиколка бе на Рикиардо, който успя да запише време от 1:47,483 мин. “Ферари“ пък остана извън зоната на точките, като Фетел е 13-и, а Льоклер 14-и.

„Не беше най-лесното състезание. Имах няколко блокирания, а и внимавах с гумите. Сега ще се фокусираме как да бъдем по-бързи в следващия старт. Благодарен съм на отбора“, коментира Хамилтън.

Зверска катастрофа стана по време на 11-ата обиколка на състезанието. Антонио Джовинаци от тима на „Алфа Ромео“ загуби контрол над болида си, завъртя се и се разби в предпазните заграждения на пистата.

Откъснала се гума при инцидента се стовари върху предното окачване на следващия го Джордж Ръсел („Уилямс“), който след този удар също разби болида си в предпазните заграждения. Двамата се отърваха без наранявания,  но отпаднаха от надпреварата. На трасето се появи кола за сигурност, която води колоната до 15-ата обиколка.

В генералното класиране при пилотите Хамилтън води със 157 точки, като увеличи преднината си на 47 точки пред втория Верстапен. Ботас е трети със 107 точки.